LAGT I INDKØBSKURVEN

:-

Fortsæt med at handle
Gå til kassen »

Saml actionfigurer

Uanset hvilken type actionfigurer du ønsker at samle på, er der nogle ting, der kan være gode at holde øje med. Formålet med denne guide er at give dig nogle oplysninger, der kan hjælpe dig med at opbygge din samling. Hvilke vilkår skal du være opmærksom på, hvordan du sikrer bevarelsen af ​​samlerværdien og meget mere.

Hos os finder du kun nye produktioner, der er i god stand. Men denne guide vil stadig dække meget om det sekundære marked. De fleste samlere ender før eller siden i en situation, hvor de faktisk skal henvende sig til det sekundære marked for at få det, de leder efter. At forstå gensalgsværdien af ​​actionfigurer kan også gøre beslutninger nemmere, når du skal købe nye produktioner.

Med snesevis af forskellige variationer af actionfigurer og endnu flere underliggende film og tegneserier som Star Wars, Spider Man og Alien er der næsten uendeligt mange actionfigurer at vælge imellem. For ikke at blive helt overvældet af det enorme udvalg, kan det være en god start at tage stilling til, hvilken type samlerfigurer du vil samle på. Inden du starter din indsamling, kan det være klogt rent faktisk at lægge noget planlægningsarbejde i gang. Ellers er der stor risiko for, at du ender med en usammenhængende kollektion, der hverken står godt på hylden eller har større værdi.

Hvor præcis du skal være med din samling afhænger i høj grad af, hvad formålet med samlingen er. Er du bare på udkig efter en flot samling til at stille op i reolen eller på tv-bænken, er der ikke rigtig meget du skal tænke på. Du skal blot købe det, du kan lide, og som du synes ville gøre sig godt på hylden.

Hvis du rent faktisk samler for at få en stigning i værdien af ​​dine samleobjekter, er det vigtigt at forstå markedet og passe godt på dine figurer. Figurernes tilstand og deres emballage spiller en stor rolle, når det kommer til at bestemme værdien af ​​figuren. At samles for at få en værdistigning stiller også højere krav til dit vidensniveau. På samme måde som en børsmægler skal være bekendt med aktiemarkedet, skal du være bekendt med, hvilke figurer der er populære, og hvad der bestemmer værdien af ​​en figur i fremtiden. For at lære markedet at kende og virkelig forstå kollektionen, er der visse begreber, du skal stifte bekendtskab med.

Lær actionfigurernes spark

Når du køber actionfigurer, er det vigtigt at forstå, at værdien af ​​figurerne kan svinge. Derfor er det vigtigt at forstå, hvordan sælgere og købere definerer og beskriver værdi. Uanset om du har tænkt dig at bygge en samling op over flere år eller blot leder efter en bestemt actionfigur, som du husker fra barndommen, kan det være godt at være bekendt med terminologien for at beskrive samlerfigurer, så du kan gøre et godt køb.

Terminologien til beskrivelse af samlerfigurer

De tre variabler, der påvirker værdien af ​​et brugt samlerobjekt, er primært popularitet, stand og tilgængelighed. Prisen på en figur og dens faktiske værdi stemmer desværre ikke altid overens. Inden du betaler en stor sum penge for en actionfigur, er det derfor vigtigt at forstå, om det rent faktisk er et samlerobjekt eller bare et alt for dyrt gammelt legetøj.

Kort sagt kan man sige, at det, der kræves for at noget kan klassificeres som et samlerobjekt, er, at der er en efterspørgsel, der er større end udbuddet. Når du som samler tænker på nye indkøb og deres fremtidige værdi, bør du altid inddrage udbud og efterspørgsel i dine spekulationer. Mange producenter kan forsøge at få bestemte produkter til at fremstå som samleobjekter ved for eksempel at fremstille dem i et begrænset oplag. Et begrænset oplag behøver dog ikke at betyde en høj samlerværdi. Det er ikke ualmindeligt, at producenter producerer produkter, som de ikke tror vil sælge så godt i begrænsede oplag. Findes et produkt kun i 10.000 eksemplarer, men der ikke er nogen samlere, der ønsker produktet, vil det aldrig være særligt værdifuldt, selvom oplaget var begrænset. Det betyder selvfølgelig ikke, at alle produkter med navnet Limited Edition er fidus, men det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke altid behøver at have nogen større betydning.

Nogle gange sker det, at producenterne laver en fejl i produktionen af ​​en actionfigur. Når dette sker, trækkes figuren tilbage, og fejlen rettes, inden produktionen genoptages. Disse tal kaldes normalt "variationer" og kan i nogle tilfælde være meget værdifulde. En endnu mere eftertragtet type samlerfigur er de prototyper, der bruges til at fremstille formene, der bruges til masseproduktion. En af de mest kendte prototyper er en Boba Fat-figur fra Star Wars.

Når du ser på samleobjekter på det sekundære marked, vil du sikkert støde på en masse forkortelser. Nogle, du bør vide, er følgende. HTF som betyder "svært at finde" eller "svært at få fat i" på svensk. Akronymerne MIB (mint in box), MIP (mint in package) og NRFB (aldrig fjernet fra box) er fælles for at beskrive, at figuren er i sin emballage i ny stand. MNB (mint, ingen æske) betyder, at selve figuren er i ny stand, men emballagen mangler. A/O (alt originalt) bruges til at beskrive, at figuren har alt dets originale tilbehør og aldrig er blevet repareret eller ommalet. NM (nær postfrisk) betyder, at figuren er næsten i ny stand, men har nogle mindre skader. Dette er en ret subjektiv betegnelse, og du skal være lidt ekstra forsigtig, når du ser denne betegnelse.

Samlerkaraktervurderingsskalaer (rating scales)

Der er to officielle skalaer, efter hvilke tilstanden af ​​en samlerfigur vurderes. Den ene kaldes Cosgrove eller C-skalaen, og den anden er Action Figure Authority (AFA) skalaen. Cosgrove-skalaen er den mest almindelige blandt samlere. Skalaen er ikke standardiseret og er derfor lidt nemmere at bruge. AFA-skalaen er standardiseret og brugt af AFA-medarbejdere, der er blevet uddannet i at evaluere action figures.

Cosgrove skalaen

Cosgrove-skalaen er ikke standardiseret og er derfor meget mere objektiv end AFA-skalaen. Tilstanden af ​​en samlerfigur vurderes mellem C1 og C9,5, hvor C9 betyder fremragende stand og C1 betyder dårlig stand. Karakteren C9.5 gives kun til actionfigurer, der virkelig er i perfekt stand og ikke bliver brugt så tit.

Det er ikke umuligt, at du ville støde på et tal, der er vurderet til C10, men den værdiansættelse eksisterer ikke rigtigt. Derfor skal C10 ses med en vis mistænksomhed. Enten er sælgeren uvidende, eller også forsøger du at snyde.

C8 er normalt den laveste vurdering, som seriøse samlere kan acceptere. Actionfigurer med rangeringen C8 har synlige defekter, men ser ikke slidte ud. Ifølge de fleste er figurer med rangeringen C5 eller C6 i god stand, men den kræsne samler ville alligevel trække sig for disse figurer, da fejlene er for tydelige. Samlerfigurer med en rang under C5 er i dårlig stand. Oftest mangler vigtige dele, og figuren har tydelige skader. C1 er den laveste placering og er ret usædvanlig med den. Hvis en figur virkelig er i så dårlig stand, at den ville blive klassificeret som C1, er den som regel allerede smidt ud.

Action Figure Authority (AFA) skalaen

Action Figure Authority er en virksomhed med faguddannede medarbejdere, som inspicerer, vurderer og opbevarer actionfigurer for indsamlere. AFA-skalaen er baseret på en procentskala. En AFA-rangering på AFA 100 betyder, at både actionfiguren og dens emballage er i perfekt stand. Ligesom C9.5 er den højeste vurdering af AFA 100 ekstremt usædvanlig. Selv samleobjekter med en placering på AFA 95 er ekstremt usædvanlige. Kun omkring 1 % af alle actionfigurer vurderet af AFA får karakteren AFA 90 eller højere. Figurer med en rating på over AFA 90 har kun små fabrikationsfejl og er ellers i ny stand.

Figurer, der får karakteren AFA 85, har kun minimale defekter og anses for fuldt godkendt af samlere. Hos AFA 80 er der nogle samlere, som ikke længere er tilfredse, selvom produktet faktisk stadig er i rigtig god stand. Når man begynder at komme ned på AFA 70, begynder figurerne ikke længere at være nok til at blive vist i en samling, men kan stadig værdsættes som legetøj til børn.

De fleste samlere synes, at AFAs ydelser er dyre og unødvendige og har ingen interesse i at få deres samling vurderet efter denne skala. Men med rigtig dyre samlerfigurer kan det betale sig at lade en fra AFA vurdere og pakke figuren. Mange samlere betaler gerne mere for en figur, der er blevet vurderet af AFA.

Beskyt dine actionfigurer

Nogle samlere foretrækker at efterlade deres figurer i den originale emballage. Selvom dette altid bevarer værdien af ​​samlerfiguren på bedste vis, foretrækker andre samlere faktisk at tage figuren frem og sætte den op i en flot positur. Under alle omstændigheder er det vigtigt at beskytte din actionfigur mod ting, der kan skade den. Selvom en figur, der er tilbage i pakken, vil være godt beskyttet, kan den stadig blive beskadiget af sollys og fugtig luft.

Det vigtigste at huske på er at beskytte figuren og dens emballage mod sollys og fugt. Sollys kan få plastikken til at revne og få farverne til at falme.

Hvis du vil bevare værdien af ​​din samlerfigur, skal du også passe på emballagen. Brug en pincet til at fjerne grimme prisskilte. Opbevar gerne emballagen i fx en plastikpose eller en plastikboks for at beskytte den ordentligt.